meni ikona

FAQ

Tko smije objavljivati drame na drame.hr?

Drame.hr otvorene su svim autorima i autoricama koji djeluju na području Republike Hrvatske, bez obzira na dob, spol ili stil, stoga vas potičemo da se prijavite.


Kako su mi zaštićena autorska prava?

Svaki autor sam odabire stupanj zaštite svojih autorskih prava. Full copyright znači da autor želi posve sačuvati prava, a neovlašteno korištenje i postavljanje bez kontaktiranja autora je utuživo. Moguća je i zaštita pod Creative Commons licencama.

Šanse da Ti netko neovlašteno postavi dramu koju je pronašao na ovoj stranici nisu ništa veće nego da je neovlašteno postavi u kazalištu netko tko je od nekog drugog primio kopiju Tvog teksta koju si s povjerenjem poslao na čitanje.


Koje koristi imam od toga da objavim dramu na drame.hr?

Korist od objavljivanja svoje drame na ovoj web stranici možeš imati jer je ovako dostupnija čitateljima nego što bi bila u Tvojoj ladici, mogu je pročitati kazališta, zainteresirani kolege, redatelji, producenti.

Napominjemo da drame.hr ni u kojem slučaju nisu posrednička agencija! Mi ne zastupamo pisce pred kazalištima i ne pokušavamo im prodati Tvoju dramu, ali informiramo ih o postojanu ove web stranice i piscima koji su na njoj objavili svoje drame, te tako višestruko povećavamo mogućnost da Tvoja drama bude i izvedena.


Objavljujete li samo drame na hrvatskom jeziku?

Osim tekstova na hrvatskom, objavljujemo i drame prevedene na engleski i na ostale jezike.


Tko odlučuje o tome hoće li moja drama biti objavljena?

O tome hoće li se Tvoja drama objaviti na ovoj web stranici odlučuju uredništvo i to kroz nekoliko parametara:

-automatski objavljujemo drame koje su napisali studenti dramaturgije ili oni koji su diplomirali dramaturgiju, drame koje su dobile renomirane nagrade za dramski tekst u Hrvatskoj ili inozemstvu (poput nagrade "Marin Držić"), drame koje su bile čitane na "Malim noćnim čitanjima" u Teatru &TD, te drame izvedene u hrvatskim državnim ili gradskim kazalištima. -sve ostale drame prolaze uredničku selekciju, pri čemu su najbitniji kriteriji da drama bude zanatski korektno napisana, dakle da ispunjava osnovne tehničke uvjete dramkog teksta. Stilske odrednice manje su nam bitne, odnosno potičemo raznovrsnost i objavljivanje autora sasvim različitih stilova.


Kako mogu svoju dramu objaviti na drame.hr?

Svoju dramu na www.drame.hr možeš objaviti tako da klikneš na "prijavi se", skineš prijavnicu, ispuniš je te nam je pošalješ skupa sa svojom dramom, ili više njih.


FAQ

Svoju dramu na www.drame.hr možeš objaviti tako da klikneš na "prijavi se", skineš prijavnicu, ispuniš je te nam je pošalješ skupa sa svojom dramom, ili više njih. Osim tekstova na hrvatskom, objavljujemo i drame prevedene na engleski, a u planu nam je i uvrštavanje prijevoda na ostale jezike onih drama za koje autori posjeduju prijevod. O tome hoće li se Tvoja drama objaviti na ovoj web stranici odlučuju uredništvo i to kroz nekoliko parametara: -automatski objavljujemo drame koje su napisali studenti dramaturgije ili oni koji su diplomirali dramaturgiju, drame koje su dobile renomirane nagrade za dramski tekst u Hrvatskoj ili inozemstvu (poput nagrade "Marin Držić"), drame koje su bile čitane na "Malim noćnim čitanjima" u Teatru &TD, te drame izvedene u hrvatskim državnim ili gradskim kazalištima. -sve ostale drame prolaze uredničku selekciju, pri čemu su najbitniji kriteriji da drama bude zanatski korektno napisana, dakle da ispunjava osnovne tehničke uvjete dramkog teksta. Stilske odrednice manje su nam bitne, odnosno potičemo raznovrsnost i objavljivanje autora sasvim različitih stilova. Drame.hr otvorene su svim autorima, bez obzira na dob, spol ili stil, stoga vas potičemo da se prijavite. Korist od objavljivanja svoje drame na ovoj web stranici možeš imati jer je ovako dostupnija čitateljima nego što bi bila u Tvojoj ladici, mogu je pročitati kazališta, zainteresirani kolege, redatelji, producenti. Napominjemo da drame.hr ni u kojem slučaju nisu posrednička agencija! Mi ne zastupamo pisce pred kazalištima i ne pokušavamo im prodati Tvoju dramu, ali informiramo ih o postojanu ove web stranice i piscima koji su na njoj objavili svoje drame, te tako višestruko povećavamo mogućnost da Tvoja drama bude i izvedena. Što se tiče zaštite autorskih prava, u prijavnici ćeš naći link na "Creative Commons" licence, gdje možeš odabrati vrstu zaštite prava. Full copyright znači da autor želi posve sačuvati prava, a neovlašteno korištenje i postavljanje bez kontaktiranja autora je utuživo. Šanse da ti netko neovlašteno postavi dramu koju je pronašao na ovoj stranici nisu ništa veće nego da je neovlašteno postavi u kazalištu netko tko je od nekog drugog primio kopiju Tvog teksta koju sis povjerenjem poslao na čitanje. Preferiramo kraće i koncizne biografije, te kraće i koncizne opise drama, kako bi našim čitateljima olakšali snalaženje. Stoga, pošalji nam svoju dramu i sudjeluj u jedinoj hrvatskoj web stranici koja se bavi objavom dramskih tekstova! Uredništvo