meni ikona

6 glumica traži autora

Pozivamo vas na predstavljanje projekta “6 glumica traži autora” u sklopu kulturnog programa Uranije u četvrtak 18. lipnja u 20 sati.

Projekt “6 glumica traži autora” želi na jednom mjestu okupiti, objaviti, razvijati i postaviti tekstove suvremenih hrvatskih dramatičara s jakim ženskim likovima.
Okupit će se glumice svih generacija kako bi uputile javni poziv autorima i autoricama i upozorile na pitanje reprezentacije žena u medijima i da bi potaknule raspravu vlastitim dosadašnjim iskustvima.

Kako bismo odgovorili na postojeći manjak ženskih uloga, cilj nam je prvo na jednom mjestu objaviti tekstove koji su u skladu s našim kriterijima: glavna ženska uloga, većinske govorne ženske uloge, Bechdel-Wallace test itd. Tekstovi će biti objavljeni na portalu partnera Drame.hr.

Objavljene drame predstavit ćemo javnosti u sklopu dinamiziranih čitanja „Čitanje NJE“ koja će nastati suradnjom dramskih, vizualnih umjetnika i glazbenika. Čitanjima želimo potaknuti daljnje stvaranje kazališnih komada za glumice i okupiti zainteresiranu publiku.

Podrškom mreže suradnica glumica, istraživat ćemo konkretne mogućnosti postavljanja prijavljenih tekstova u kazalištima diljem Hrvatske.