meni ikona

CDU i ZKM: natječaj za izvedbene tekstove mladih autora

Centar za dramsku umjetnost u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih raspisuje natječaj za izvedbene tekstove mladih autora (do 35 godina). Rok za prijave je 01.11.2011.

Mala noćna čitanja, projekt započet 2008. godine s namjerom promicanja i afirmacije dramskog teksta mladih autora i pisaca, nakon dva ciklusa čitanja u suradnji s Teatrom &td i objavljivanja časopisa Frakcija br. 56./57. posvećenog temi novog dramskog pisma, 2012. godine vraća se u ponešto izmijenjenom izdanju, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i u organizaciji Centra za dramsku umjetnost, a uz potporu programa IPA 2009 – Civil Society Facility.


Samim će javnim čitanjima odabranih tekstova, naime, prethoditi Dramaturški studio – desetodnevna intenzivna radionica za dramatičare, dramaturge, izvođače i producente koji će biti izabrani putem javnog natječaja. Program će se održati u travnju 2012. godine.

 

Dramaturški studio kreiran je kao odgovor na izostanak inkluzivne suradnje dramskih autora mlađe generacije i drugih kazališnih profesija koji djeluju na različitim poljima izvedbenih umjetnosti te je zamišljen kao alternativna edukativna platforma koja će kreirati prostor za njihovu međusobnu suradnju i razmjenu znanja. Fokus je Dramaturškog studija na istraživanju različitih oblika radnog procesa i izvedbenih strategija kroz rad na konkretnim tekstovima mladih domaćih autora, uz mentorstvo etabliranih hrvatskih redatelja te teorijsku potporu predavača iz regije.

 

Mala noćna čitanja predstavljaju prvi korak u sustavnoj prezentaciji tekstova mladih domaćih autora domaćoj kulturnoj javnosti i profesionalcima s područja izvedbenih umjetnosti. Cilj je Malih noćnih čitanja osnažiti perspektive za produciranje i distribuciju tekstova mladih dramskih autora kojima se u okviru postojećih insitucija za tako nešto rijetko otvara mjesto.


U prvom krugu natječaja traže se tekstovi za izvedbu mladih autora s područjem djelovanja u Republici Hrvatskoj. Autori odnosno autorice moraju imati do 35 godina starosti te posjedovati određeno iskustvo na polju izvedbenih umjetnosti. Tekstovi moraju biti originalni, neizvedeni, neobjavljeni ili drugačije predstavljeni u javnosti te napisani na hrvatskom jeziku. Nema ograničenja njihove dužine. Uz tekst je potrebno poslati životopis te pismo motivacije.

Rok za slanje prijava je 01.11.2011.


Na temelju odabranih tekstova, organizacijski tim projekta (Goran Ferčec, Petra Glad, Jasna Žmak) pozvat će petero domaćih redatelja da za vrijeme Dramaturškog studija budu mentori na pojedinom tekstu te zajedno sa odabranim  dramatičarima, dramaturzima, izvođačima i producentima rade na postavljanju njegova čitanja. Poziv za ostale polaznike programa – dramaturge, izvođače i producente, bit će objavljen početkom 2012. godine, kada budu poznata imena odabranih dramatičara i redatelja.

 

Pratite nas na blogu: http://dramaturskistudio.blog.hr/

kontakt: dramaturski.studio@gmail.com