meni ikona

Čitanje NJE obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 “Čitanje NJE: Sigurna kuća” 25. studenog 2021.17 sati Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u sklopu projekta 6 glumica traži autora Kotar teatra,  obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


“Čitanje NJE: Sigurna kuća” režirao je Dario Harjaček, a izvest će ga glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković.

Ovo, sedmo po redu, “Čitanje NJE” ostvareno je uz podršku i pokroviteljstvo Socijalne zadruge "Pružimo ruke” i u suradnji s udrugom Iris” Bjelovar, s partnerskom potporom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

"Sigurna kuća" kompilacija je kratkih drama "Ljubavne pjesme za dobre djevojčice" dramatičarke Rone Žulj"Tri kuće Svjetlane P." dramatičarke Beatrice Kurbel"Ti si moja" studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković.

Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta 6 glumica traži autora, realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge "Pružimo ruke"Erste banke.

U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru.Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama.


Nakon izvedbenog programa "Čitanja NJE" slijedi predavanje "Zašto ne ode(š)?" Lorene Zec, mag.psych. i Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka - centra za nenasilje i ljudska prava, koje će nam približiti praktičnu problematiku borbe s nasiljem nad ženama iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.


Na ulazu u HNK Zagreb, bit će izložen nagrađivani rad "Sram te i stid bilo”, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će "Čitanje NJE: Sigurna kuća i uključiti 6 glumica traži autora u koncept svog ovosezonskog repertoara  koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo. U sklopu suradnje, dramska umjetnica i članica HNK Ivana Boban, svojim doprinosom uveličat će izvedbu u Zagrebu.


U ime suradnica i projekta 6GTAželimo pozdraviti i podržati ovaj prijeko potreban zaokret nacionalne kuće u kreiranju strategije repertoarne politike, u skladu s europskom i svjetskom modernom praksom. Kako je upravo vodeća hrvatska nacionalna kuća prva napravila konkretan iskorak prema ravnopravnoj zatupljenosti žena na svojoj sceni, nadamo se kako će se ovaj presedan utvrditi kao jedan od osnovnih kriterija koji će usmjeravati buduće repertoarne odluke svih hrvatskih kazališta i omogućiti utiliziranje punog kreativnog potencijala ženskih kulturnih djelatnica.


"Čitanje NJE” - javna scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica - glavni je projekt inicijative "6 glumica traži autora" koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i 'na pozornice postavile' glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb i suradnice. Ova nova, ali u struci prepoznata inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj Kotar teatar. Do sada je uspješno realizirano šest “Čitanja NJE" u Zagrebu (2), Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.


Ulaz na program '2u1', čitanja i predavanja je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i odredbama Stožera. Covid putovnice bit će potrebno predočiti  na ulazu. Čitavo događanje bit će snimano, a snimka izvedbe naknadno će biti dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com .