meni ikona

Kerekeš Ljubomir

Ljubomir Kerekeš rođen je 16.01.1960. godine u Varaždinu. Dramski glumac, prvak je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Do sada je na hrvatskim pozornicama odigrao više od 100 kazališnih premijera i ostvario više od 100 kazališnih uloga, od kojih je većina glavnih.
Među mnogobrojnim dramskim ulogama su Aljoša Karamazov i Raskoljnikov Dostojevskog, Hofmannsthalov Jedermann, Shakespeareov Benedikt i Hamlet, Pirandellov Henrik IV, Moliereov Alceste, Goldonijev Leonardo, von Kleistov Sosija, Krležin Filip, Križovec, Štijef i Naci Glembaj te uloge; Hašek, Kralj Ubu, Čuba BBB, Hipokondrijakuš ili Bogi Ivač (koji se igrao 19 godina) ali i uloge u autorskim predstavama. Monodramu Dimnjačar kontinuirano izvodi od 1992.g. 
Uz kazališne, ostvario je značajne uloge u dvadesetak igranih filmova i TV serija među kojima su Major Aleksa u filmu „Kako je počeo rat na mom otoku“, Kuzma Glavan u filmu „Bogorodica“, te uloge u filmovima „Tri muškarca Melite Žganjer“, „Snivaj, zlato moje“, „Lov u Bosni“ , uloge u TV serijama „Olujne tišine“, „Bumerang“,“ Zauvijek susjedi“, „Mamutica“, „Najbolje godine“…

Uz glumu, bavi se i autorskim kazalištem, te je napisao nekoliko kazališnih tekstova „Povratak ratnika“(1997.), „Skupština“(2005.), „Debitanti“(2008.), „Ufuraj se i pukni“(2012.) i realizirao nekoliko vlastitih autorskih projekata (tekst, režija i scenografija) koje s uspjehom izvodi na mnogim pozornicama.

Za svoj umjetnički rad i glumačka ostvarenja u kazalištu i filmu dobitnik je najuglednijih nagrada i priznanja (oko tridesetak) kao što su: Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada Orlando dubrovačkih ljetnih igara, Nagrade hrvatskog glumišta, Nagrade Marulićevih dana u Splitu, Nagrade Festivala glumca, nekoliko Nagrada Zlatni smijeh Dana satire, Nagrada Najhistrion, Nagrade Zlatni lav Umag i ostalih nagrada na hrvatskim kazališnim festivalima.

Drame