meni ikona

Mavretić Luka

Luka Mavretić rođen je u Karlovcu 1991. godine. Pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završava preddiplomski i diplomski studij Dramaturgije.
Poeziju objavljuje u književnim časopisima poput Svjetla, Zareza, Poezije, Književne republike i Quoruma, a za svoje tri zbirke dobiva i nekoliko priznanja; Zdravko Pucak za mlade pjesnike (Matica hrvatska Karlovac), Na vrh jezika (Algoritam), kao i poticaj za književno stvaralaštvo Ministarstva kulture. Hrvatsku s poezijom predstavlja i u inozemstvu, kao autor je zastupljen u regionalnoj antologiji mladih pjesnika Rukopisi44, a pjesma Tisuću naslovnica iz njegove treće zbirke Svi moji osim mene uvrštena je u udžbenik za 8. razred osnovne škole.
Sa svojim redateljskim dugometražnim prvijencem, dokumentarnim filmom Biti u rodu s Johnom Malkovichem već u pred-produkcijskoj fazi osvaja potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture Italije, RE-ACT fonda i nagradu HBO Europe pri Zagreb Dox Pro programu. Film će premijerno biti prikazan 2023. godine, u suradnji s nagrađivanim 4Film studijom u hrvatsko-talijansko-bugarskoj ko-produkciji.
Mini-serija "Bookmarked" na kojoj radi kao ko-scenarist upada na prestižnu filmsku radionicu TorinoFilmLab i osvaja mjesto u top 10 TV projekata u međunarodnoj konkurenciji New Europe Marketa (NEM).
U zbirci drama mladih dramskih autora Nove drame 2 objavljen je njegov dramski prvijenac Magda Bonsai. Dramski tekst Nešto poput autobusa ulazi u uži izbor za nagradu Marin Držić ministarstva kulture i izveden je u sklopu Malih noćnih čitanja u režiji Dore Ruždjak Podolski. Njegove kratke drame - Neistina o visinama, Teški spojevi i Papagaj - izvedene su u programu prvog programa Hrvatskog radija u režiji Stephanie Jamnicky.
Dobitnik je scenarističke stipendije Branko Bauer u izdanju Hrvatskog društva filmskih redatelja, član je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).