meni ikona

Natječaj za izvedbene tekstove 2014.

Udruga KUFER objavila je natječaj za izvedbene tekstove za projekt Malih noćnih čitanja koji će se održati u listopadu 2014. godine.

Projekt Mala noćna čitanja započet je 2008. godine u okviru Centra za dramsku umjetnost (CDU) s namjerom izvedbe, promicanja i afirmacije izvedbenih tekstova mladih autora. Nakon dva ciklusa čitanja u suradnji s Teatrom &TD, te suradnje sa Zagrebačkim kazalištom mladih u sklopu kojih je s izuzetnim uspjehom izvedeno čak  15 tekstova mladih dramatičara,  MNČ 2014. ulazi službeno u svoje četvrto izdanje, a ovaj put realizira se u produkciji KUFER-a.

Iako je MNČ prvenstveno pokrenut s ciljem promocije suvremenog dramskog teksta, od 2012. projekt je proširen na koncept DRAMATRUŠKOG STUDIJA organiziranog kao desetodnevna intenzivna radionica za dramatičare, dramaturge i izvođače koji su izabrani putem javnog natječaja. Konačni rezultat takvog kolaborativnog rada su scenska čitanja tekstova.

Dramaturški studio kreiran je kao odgovor na izostanak inkluzivne suradnje dramskih autora mlađe generacije i drugih kazališnih profesija koji djeluju na različitim poljima izvedbenih umjetnosti te je zamišljen kao alternativna edukativna platforma koja će kreirati prostor za njihovu međusobnu suradnju i razmjenu znanja. Fokus je Dramaturškog studija na istraživanju različitih oblika radnog procesa i izvedbenih strategija kroz rad na konkretnim tekstovima mladih domaćih autora, uz mentorstvo etabliranih hrvatskih redatelja te teorijsku potporu predavača iz regije.

Mala noćna čitanja predstavljaju prvi korak u sustavnoj prezentaciji tekstova mladih domaćih autora domaćoj kulturnoj javnosti i profesionalcima s područja izvedbenih umjetnosti. Cilj je Malih noćnih čitanja osnažiti perspektive za produciranje i distribuciju tekstova mladih dramskih autora kojima se u okviru postojećih insitucija za tako nešto rijetko otvara mjesto.


UVIJETI ZA PRIJAVU

-          Autori/ce mogu biti max. 36 godina starosti

-          Autori/ce moraju posjedovati prethodna iskustva u polju izvedbenih umjetosti

-          Autori/ce ne smiju imati više od dva profesionalno izvedena dramska djela u RH

-          Prijavljeni tekstovi moraju biti biti originalni, neizvedeni, neobjavljeni ili drugačije predstavljeni u javnosti

-          Prijavljeni tekstovi moraju biti napisani na hrvatskom jeziku

PRIJAVA

-          Originalni dramski tekst

-          Životopis autora

-          Pismo motivacije (max. 2800 znakova )

Potrebne materijele potrebno je poslati najkasnije do 25. srpnja 2014. godine na adresu produkcija.kufer@gmail.com

Rezultati natječaja bit će objavljeni do 1. rujna 2014.godine.


Na temelju odabranih tekstova, organizacijski tim projekta (Petra Glad, Vedrana Klepica, Goran Ferčec, Ivor Martinić) pozvat će petero domaćih redatelja da za vrijeme Dramaturškog studija budu mentori na pojedinom tekstu te zajedno sa odabranim dramatičarima, dramaturzima, izvođačima i producentima rade na postavljanju njegova čitanja. Poziv za ostale polaznike programa – dramaturge, izvođače i producente, bit će objavljen naknadno.