meni ikona

Natječaj za projekt poticanja dramskog pisma i međunarodne suradnje

Goethe-Institut Kroatien raspisuje natječaj za sudjelovanje na osmomjesečnom programu za razvoj dramskog teksta koji je dio regionalnog međunarodnog projekta Goethe-Instituta New Stages South-East.

Radionica započinje 22.2.2021., a traje do 22.10.2021. s ljetnom stankom tijekom srpnja i kolovoza. Tijekom radionice koja će se održavati (uglavnom online) na hrvatskom jeziku, pet odabranih dramskih pisaca imat će priliku razvijati svoju novu ili već postojeću dramu uz mentorsko vodstvo istaknutog dramatičara Ivora Martinića.

Dramski tekstovi koji nastanu tijekom radionice tematski će se baviti siromaštvom u nekom od njegovih aspekata: duhovnom, socijalnom, ekonomskom, političkom.

Svaki od sudionika imat će priliku sudjelovati i na jednoj višednevnoj međunarodnoj radionici na engleskom jeziku koja će se održati u partnerskim gradovima: Ateni, Beogradu, Bukureštu, Nikoziji, Sarajevu, Sofiji i Solunu. Voditelji i teme međunarodnih radionica bit će poznati tijekom veljače i ožujka.

Svi hrvatski sudionici bit će u lipnju 2021. pozvani  na sudjelovanje na intenzivnoj međunarodnoj radionici koja će se na engleskom jeziku uz gostujuće predavače održati u Zagrebu, a na kojoj će sudjelovati i autori iz ostalih zemalja sudionica projekta.

U suradnji s Međunarodnom dramskom kolonijom Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskog ITI centra odabrat će se najuspješnija drama iz zagrebačke radionice, na temelju koje će se prirediti scensko čitanje u Grožnjanu 2022. godine.

Odabrani autori bit će predstavljeni na njemačko-engleskoj stranici projekta te će dobiti mogućnost da im tekstovi u kasnijoj fazi projekta budu prevedeni na njemački.

Natječaj je otvoren za sve dramske autore i autorice koji pišu na hrvatskom jeziku.

Budući da se međunarodne radionice održavaju na engleskom jeziku, svi autori trebaju tečno govoriti engleski jezik. Radni jezik za razvoj vlastitih tekstova ostaje materinji jezik.
Pojedinačne faze (konzultacije i mentorstva) koje ne zahtijevaju sudjelovanje međunarodnih gostiju odvijaju se na materinjem jeziku.

Trajanje natječaja je od 28. siječnja do (ponoći) 7. veljače 2021. godine.

Konačnu odluku o polaznicima donijet će žiri:

Ivor Martinić, dramatičar, voditelj radionice
Željka Turčinović, ravnateljica Hrvatskog ITI centra
Dr.sc. Matthias Müller-Wieferig, ravantelj Goethe-Instituta Kroatien

O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni pismenim putem do 17.2.2021.

Više o natječaju ovdje.