meni ikona

Hartefaktov natječaj za najbolju suvremenu dramu

Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, sa sjedištem u Beogradu, raspisuje peti po redu natječaj za najbolji suvremeni angažirani dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku.

Tekst natječaja donosimo u nastavku: 

Žiri u sastavu Biljana Srbljanović (dramska književnica), Nebojša Bradić (pozorišni reditelj) i Andraš Urban (pozorišni reditelj), doneće odluku i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Prvo mesto na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade u iznosu od 400.000 RSD (bruto). Nagrada obuhvata i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u toku 2018/2019. godine u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Hartefakt se obavezuje da objavi zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor konkursa. Pored toga, Hartefakt je spreman da podrži i podstiče umetničku afirmaciju i promociju najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Konkurs je otvoren do 20. 09. 2017. godine.

Rok za donošenje odluke žirija je 15. 11. 2017. godine.

Proglašenje pobednika Konkursa održaće se na Hartefaktovom Festivalu u decembru 2017. godine.

PRAVILA KONKURSA

Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Dramski tekstovi koji svojom porukom podstiču nasilje, versku i nacionalnu netrpeljivost, kao i diskriminaciju po bilo kom osnovu, neće biti razmatrani kao potencijalni kandidati za nagradu.

Konkurs je otvoren za autore/autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su radovi Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“, Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“ i Mirze Skenderagića „Probudi me kad završi“.

Hartefakt posebno ceni originalnost, savremenu formu i autorske politike mladih stvaralaca.

PRIJAVLJIVANJE

Poštanskim putem poslati štampanu, nepotpisanu kopiju teksta u jednom primerku sa šifrom, zatvorenu kovertu sa rešenjem šifre (ime i prezime, adresa, grad, država, kontakt telefon, e-mail adresa), kao i CD sa nepotpisanom kopijom teksta u pdf formatu (identičnu sa poslatim primerkom) na adresu:

HARTEFAKT (za konkurs)

Bulevar kralja Aleksandra 82/6

P. fah 16

11 111 Beograd, Srbija

Hartefakt je posvećen jačanju kritičke svesti i izgradnji otvorenog i slobodnog društva kroz kreativnu i umetničku razmenu na važne društvene teme koje se tiču ljudskih prava, slobode govora i društvene odgovornosti. Podržava i podstiče savremeno i angažovano kulturno i umetničko stvaralaštvo, stvarajući uslove za kreiranje nove generacije društveno angažovanih, kreativnih i progresivnih snaga koje će kritički promišljati svet oko sebe i doprinositi razvoju čitavog regiona.

Članovi žirija su istaknuti regionalni stručnjaci u oblasti kulture. Biljana Srbljanović je jedna od najpoznatijih savremenih dramskih književnica, čije su drame višestruko nagrađivane, prevedene na preko trideset jezika i izvođene u više od stotinu pozorišta širom sveta. Trenutno radi kao vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Nebojša Bradić je nagrađivani pozorišni reditelj i autor brojonih eseja o pozorištu i literaturi. Režirao je više od 70 predstava u zemljama regiona. Trenutno je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a. Andraš Urban je pozorišni reditelj i direktor mađarskog gradskog pozorišta Kosztolányi Dezső u Subotici. Takođe je i osnivač međunarodnog pozorišnog festivala Desiré Central Station u Subotici. Režirao je brojne pozorišne predstave koje su osvajale nagrade na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo kao i ostala pravila konkursa.

Peti po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.