meni ikona

Rafaj Nikolina

Nikolina Rafaj (1994.) završila je studij dramaturgije izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te preddiplomski studij antropologije i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom Fakultetu.
U sklopu festivala KRADU prikazuje autorske projekte Kad je mrak, zažmiri i Tiha noć za koji dobiva Dekaničinu nagradu. Unutar Malih noćnih čitanja izvodi joj se tekst Samo se igramo, a u sklopu Ogranaka mladih u kazalištu Gavella tekst Nekoliko trenutaka prije sreće, te je koautorica teksta Otvoreni poziv Međunarodne dramske kolonije Hrvatskog centra ITI. Izlaže znanstveni rad Performing a passage – dramaturgy as a mode of disappearing na Theatrum Mundi u Dubrovniku i u sklopu Innovative Methodologies in Art and Science u Zagrebu. Kao dramaturginja radi na predstavama Točno u podne, Ćelava pjevačica i Kaspar u Itd-u, na predstavi Brat Bratu u kazalištu Komedija, predstavi Vježbanje života – drugi put u HNK Rijeka, na predstavi Gospođina majka je preminula u kazalištu Virovitica i predstavi Razbijeni vrč u kazalištu Kerempuh. Kao dramaturginja radi i na predstavama za djecu i mlade - Junaci Pavlove ulice u Zkm-u, Ivica i Marica u kazalištu Trešnja, Blizanke u KMD-u te Čudesna šuma u sklopu 73. Dubrovačkih ljetnih igara. Kao dramaturginja radi i na projektima Glasnije! Govori glasnije! i Rosa u GMK-u, plesnom projektu Prostor(ni)ja u galeriji Kamba, izvedbenoj šetnji Šum', Paravan i Salto animato u ZPC-u, Kvartet 3F u sklopu Antisezone 21, Vulnera u sklopu Perforacija te Prve 3 u suradnji s umjetničkim kolektivom Škvadra. Debitantski autorski projekt Memorija (svijeta) je puna izveden je u koprodukciji KUFER-a i KunstTeatra.
Dobiva potporu od Hrvatskog audiovizualnog centra za razvoj scenarija TV animirane serije - Misi Mesi, i potporu za razvoj dramskog teksta Bez priloga od Ministarstva kulture i medija. Voditeljica je interdisciplinarnih radionica Osvajanje prostora i Prostor ni ja, radionice dokumentarne radiodrame za osobe oštećena vida Do slušanja, Iz prve ruke 1 i 2 za učenike i učenice strukovnih škola u organizaciji Punctum-a, radionice I ovo je drama? u organizaciji hrvatskog centra ITI te radionice Umjetni-čki laboratorij koja povezuje antropologe i etnologe i umjetnike.
Dobitnica je treće nagrade Marin Držić za dramu U pakao, lijepo molim koja je doživjela scensko čitanje u sklopu programa Budućnost je ovdje u ZKM-u te dobitnica prve nagrade Marin Držić za dramu Kamo se ide kad se odlazi.

Drame