meni ikona

Vedrana Vrhovnik

Vedrana Vrhovnik rođena je 1972. godine u Rijeci. Diplomirala je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1996, a iste se godine zaposlila kao redatelj u Dramskom programu hrvatskoga radija.

Godine 2001. magistrirala je na sveučilištu State University of New York u Binghamtonu u SAD-u (Master of Arts in Theatre). Od 2010. zaposlena je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti kao docent na Odsjeku kazališne režije i radiofonije. Za vrijeme rada u Dramskom programu Hrvatskoga radija režirala je brojne radiodrame i sudjelovala na međunarodnim festivalima radiodrame. Dobitnica je nekoliko međunarodnih nagrada: "Ake Blomstrom" za dokumentarnu radiodramu "Do dna zrcala", "Feature Conference" Oslo 1997; "Prix Marulić" treća nagrada za režiju radiodrame "Kruva bez motike" u dramatizaciji Nives Madunić-Barišić, Hvar 1999; "Prix Italia" za radijsku režiju drame "Cigla" Filipa Šovagovića, Palermo 2002; "Prix Ex Aequo" za vlastitu radiodramu "Kako sam bježala" u autoričinoj režiji, Bratislava 2004.

Dobitnica je "Nagrade hrvatskog glumišta" za radijsku režiju drame "Mufica", nastalu prema poeziji Milana Milišića 1998, a istu je nagradu osvojila predstava za djecu i mlade "Sivica" Zvonimira Baloga koju je režirala u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu 2004.

Osim "Sivice" režirala je još dvije lutkarske predstave: "Plesnu haljinu žutog maslačka" Sunčane Škrinjarić u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci 2000. i "Pupoljak" Lade Martinac-Kralj u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu 2010, te nekoliko kazališnih predstava.
Dosada je napisala tri radioigre za djecu i mlade: "Kako sam bježala", "Tiše malo šaputalice, baš si glasna" i "Pasji život" koje su izvedene na Hrvatskom radiju.
Drama "Počivali u miru kuće svoje" osvojila je treću Nagradu Marin Držić 2012. godine.


Drame