meni ikona

Gavran Kristina

Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2013. godine. Tijekom studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena, glumi u interaktivnim predstavama za djecu, piše za teatar.hr, te vodi radionice kreativnog pisanja i dramske igre za djecu i odrasle.
U tom razdoblju nastaju drame: Zvonimir, Pred vratima, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, Dedal i Ikar te Napušteni. Na Akademiji su joj izvedene drame Zvonimir, Pfanova i Dedal i Ikar u sklopu projekta DeSADU i KRADU festivala, a drama Dedal i Ikar je zatim predstavljena i na Malim noćnim čitanjima u ZKM-u.
Surađuje s Dramskim programom Hrvatskog radija u čijem su programu izvedene drame Dedal i Ikar, Gaudeamus igitur – prizori iz studentskog života, te Spremni.
Drama Spremni nagrađena je prvom nagradom Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za 2012. godinu, a praizvedena je u Zagrebačkom kazalištu mladih 2014. godine u režiji Saše Božića.
Kristina Gavran piše i za djecu (Čarobni kolač, Veliki odmor, U potrazi za svetim Nikolom, Prvi snijeg...), te je dva puta nagrađena na natječaju Mali Marulić za najbolji dramski tekst za djecu. Za dramu Dječak koji je tražio zmaja osvojila je drugu nagradu 2012. godine i drama je premijerno izvedena u kazalištu Scena Gorica u režiji Damira Mađarića 2014. godine. Iste godine osvaja treću nagradu Mali Marulić za dramu Koruptivitis u Mišogradu.

Na posljednoj godini studija Kristina dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham, u The Blue Orange Theatre gdje radi kao dramaturg na projektima tijekom šest mjeseci. U Birminghamu također otkriva pripovijedanje i priključuje se grupi Flashlight storytellers s kojima ostvaruje brojne nastupe. Godine 2014. izabrana je u jednogodišnji program potpore mladim umjetnicima REP Foundry koji vodi najveće gradsko kazalište Birmingham Repertory Theatre. Trenutno živi na relaciji Zagreb-Birmingham, piše prvu dramu na engleskom jeziku It’s easy to say I love you, isn’t it? i razvija vlastiti solo projekt Life in a Suitcase.

Drame