meni ikona

Savičević Ivančević OljaRođena sam 16.9.1974. u Splitu. Odrasla sam u mjestu Kaštel Lukšić blizu Splita, gdje sam pohađala osnovnu školu, gimnaziju sam završila u Splitu, Filozofski fakultet u Zadru. Na istom fakultetu sam studirala na postdiplomskom studiju iz književnosti.

Prvu pjesničku zbirku objavila sam 1988. u svojoj četrnaestoj godini, a za njom je uslijedilo, do danas: pet zbirki poezije, zbirka priča, dva romana te tri slikovnice.

Nakon diplome radila sam kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, ali nakon svega nekoliko godina posvetila sam se profesionalnom književnom radu.

Pisala sam i pišem književne kolumne za novine i portale, a posljednjih godina redovito surađujem s kazalištima lutaka i kazalištima za djecu i mlade.

Glavni dio mog književnog rada odnosi se na prozu i poeziju. Moje knjige su prevedene na deset stranih jezika (njemački, engleski, španjolski, talijanski, bugarski, nizozemski, švedski, makedonski, slovenski, mađarski, a uskoro i na francuski), dvadeset i četiri izdanja objavljena su u Europi (izvan Hrvatske) te dva naslova u SAD-u.

Dobitnica sam više važnih nacionalnih i regionalnih nagrada za književni rad kao i za rad u kazalištu (za djecu i mlade), a s pjesmama i prozom gostovala sam na čitanjima, festivalima i književnim sajmovima u Berlinu, Leipzigu, Frankfurtu, Dresdenu, Beču, Londonu, Edinburgu, Rimu, Milanu, San Franciscu, Los Angelesu, Budimpešti, Bukurešu, na Kanarima…

Uvrštavana sam u internacionalne antologije poezije i proze (Best European Fiction, Surfacing – Contemporary Croatian Poetry, Les femmes (se) racontent – antologija kratke priče i poezije autorica iz Centralne i Istočne Europe, Grand Tour. Reisen durch die junge Lyrik Europas, A todos nos falta algo – Antología del cuento Croata itd. )

Prema mojim pričama snimljena su tri kratka filma (Sedam neodgovorenih poziva, Balavica, Trešnje) i nacrtan je strip (Danijel Žeželj: Ljeto), a roman „Adio kauboju“ adaptiran je i postavljen kao kazališna predstava u režiji Ivice Buljana.

Recenzije mojih knjiga objavljene su u brojnim novinama i časopisima: Guardian, Le Monde Diplomatique, Berliner Zeitung, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung , La Repubblica, The Independent, The Irish Thimes, Corriere della Serra, The Atlantic, The Publisher Weekly, De Volkskrant, Jelenkor…, a pojedinačni radovi objavljeni su na više od trideset jezika u časopisima i publikacijama širom svijeta.

Drame