meni ikona

Radović Tanja

Tanja Radović  rođena je 1964. godine  u Karlovcu, završila kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kazalište "Ivan Goran Kovačić" (Zagreb) praizvelo joj je drame Mačja glava, Kompjutor, Iznajmljivanje vremena, Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, u kojima je sudjelovala i kao glumica, koredateljica ili redateljica. 

Bosansko narodno pozorište u Zenici postavilo joj je dramu Iznajmljivanje vremena - pod nazivom Time sharing 3.0. (2001.) u režiji Morane Foretić, a Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru praizvelo joj je dramu Noćna gušterica (2002.) u režiji Lawrencea Kiirua.

Na Hrvatskom radiju izvedene su joj vlastite radiofonske prilagodbe drama:  Pomaknute ljubavi, Kuća, Kompjutor, Zarobljeni u crtežu, Putovanje u Plavo, Sunčeve pjege, Plastične đurđice, kao i kratke priče, roman, radioigre i radionapetice.

Dobitnica je nagrade SFERA u kategoriji drame za knjigu Ledeno doba (2010.).

Dobitnica je nagrade Tena za najbolji dramski tekst za djecu i mlade - Brundeša (Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2021.) te regionalne 2. nagrade „Aidin Maslačak Bajka“ u organizaciji Udruženja za promociju kulture „Fani“ i 8. festivala dječije umjetnosti FEDU, Sarajevo, 2022.BIBLIOGRAFIJA:

Brundeša – dramski tekst za djecu (Zagreb, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2022.)

Ledeno doba – knjiga drama (Zagreb, Meandarmedia, i SKUD „Ivan Goran Kovačić“, 2009.).

Iznajmljivanje vremena – knjiga drama (Zagreb, Meandar i SKUD "Ivan Goran Kovačić", 2001.).

Zarobljeni u crtežu (Entrapped in the Drawing) – drama, objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na engleskom jeziku Different voices (izbor Boris Senker, Zagreb, Hrvatski centar ITI-UNESCO, 2003.), a drama Ledeno doba (Epoka lodowcowa) objavljena je u izboru iz suvremene hrvatske drame na poljskom jeziku - (Nie tylko) fragmenty : wybór nowych dramatów chorwackich (izbor Gabriela Abrasowicz, Leszek Małczak, Katowice, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, 2019.).

Drame, eseje i kratke priče objavljuje također i u časopisima i zbornicima.

Objavila je tri romana - Pitanje Nade (2015.), Rent-a-talent (2018.) i Oda mladosti (2023.), kao i zbirku priča Osporavanje kiše (2020.) u izdanju Meandarmedije te slikovnicu Kako je Dobroslav išao za srcem (ilustrirao Tomislav Tomić, Zagreb, Sipar, 2023.)
 

Drame